Apocalyps van Angers

Met evenveel enthousiasme bestudeerden mijn toen zevenjarige zoontje en ik de serie 14e eeuwse wandtapijten die we vonden in een schaars verlichte kelder van het Chateau ‘d Angers in Frankrijk. Op de tapijten was de apocalyps uitgebeeld, zoals beschreven in het laatste bijbelboek. Het is geen vrolijke kost: engelen met bazuinen kondigen het einde der tijden aan, zevenkoppige draken en duivels brengen chaos en wanorde en engelen scheiden de rechtvaardigen van de slechten. En helemaal op het eind van de serie creëert God het Nieuwe Jeruzalem.

Maar waarom vond mijn zoontje die tapijten nou zo mooi? -Alle dramatische poppetjes, rare draken, duivels en engelen leken zo op de figuren op zijn Pokemon kaarten. Het fantasy genre lijkt van alle tijden.


Kunstwerk: (anoniem), tenture de l’Apocalypse, La Jérusalem nouvelle

Gezien in Château d’Angers, augustus 2020


Vind je het leuk om meer te lezen? Laat hier je emailadres achter en ontvang wekelijks een verhaal in je inbox.

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.